Świadome czytanie etykiet produktów spożywczych

Pułki sklepowe uginają się od nadmiaru produktów spożywczych a odpowiedni wybór jest coraz to trudniejszy. Atakują nas z każdej strony reklamy jaki produkt jest dla nas najzdrowszy, nie zawierający konserwantów, sztucznych barwników czy dodatku cukru. A jak to wygląda w rzeczywistości? Dlaczego warto poświęcić chwilę uwagi na czytanie dokładnie co jest napisane na etykiecie?

Dlaczego warto czytać etykiety?

Marki spożywcze stosują różnego rodzaju zabiegi by ich produkt był jak najchętniej konsumowany przez klientów. To co widzimy na obrazku często nie pokrywa się z rzeczywistością, dopiero po dokładnym przeczytaniu składu możemy wywnioskować czy produkt jest tak zdrowy tak jak to przedstawia piękna Pani w reklamie.
Dla wielu osób czytanie etykiet może się to wydawać stratą czasu, aczkolwiek czytanie każdej etykiety niesie za sobą bardzo duże korzyści. Wiedząc co się znajduje w produkcie dbamy o swoją sylwetkę, zdrowie własne i swojej rodziny. Świadome dokonywanie wyborów pozwoli nam też zaoszczędzić sporą część pieniędzy. Z czasem będziemy wiedzieli jaki produkt wybrać, co się w nim znajduje i jak oszukują nasz producenci żywności.

Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia

Jak każdy z nas wie, produkty spożywcze posiadają wyznaczoną datę spożycia. Data zawsze jest podana na opakowaniu co pozwala nam określić czy jesteśmy w stanie zjeść produkt w określonym czasie. To jaką datę mamy na opakowaniu zależy od wielu czynników, produkty takie jak mięso, ryby, nabiał, gotowe potrawy zawsze posiadają krótką datę po której nie powinno się spożywać tego produktu. W ten sposób producenci informują do kiedy produkt zachowa swą świeżość i wszystkie właściwości. Nie oznacza to że po upływie wyznaczonej daty nie będzie nadawał się do spożycia. Na wielu opakowaniach spotkamy określenia “Najlepiej spożyć do..” i “należy spożyć do..”, które posiadają znaczącą różnicę.

  • Należy spożyć do – jest terminem przydatności po którym nie powinno się spożywać produktu
  • Najlepiej spożyć do – termin ten jest datą minimalnej trwałości, po tej dacie najczęściej produkty nadają się do spożycia

Jak czytać skład?

Czytanie składu jest podstawowym odruchem jaki robię kupując nieznany mi wcześniej produkt. Staram się omijać produkty typu FIT i Light ponieważ w nich najwięcej jest dodawanych przeróżnych substancji a manipulacja ze strony producentów bardzo mnie drażni. Takie zjawisko nazywa się Leanwashing który polega na pokazaniu produktu od tej “lepszej” strony niż rzeczywiście ma to miejsce.
Każdy producent żywności ma obowiązek podawania składu danego produktu w kolejności występowania składników. Spis składników ma być czytelny, zawierać wypisane alergeny.

Wystarczy odwrócić opakowanie, spojrzeć na drobny druk Składniki, co dany produkt zawiera oraz jakich wartości odżywczych dostarcza. Jeśli w składzie jest dużo cukrów, słodzików i nieznanych wam substancji warto zastanowić się czy jest warty zakupu. Pamiętaj jedno, czym krótszy skład tym lepiej dla nas, konsumentów.

Wartość odżywcza

Tabele z wartościami odżywczymi dostarczają nam informacji na temat kaloryczności, ilości białka, węglowodanów i tłuszczy przeważnie w 100 g lub ml. Może być uzupełnione o błonnik, sól czy witaminy. Każdy z tych składników pokarmowych pełni różną rolę w naszym organizmie. Białko jest najważniejszym budulcem naszego organizmu, węglowodany są najszybszym źródłem energii w w szczególności dla naszych mięśni oraz tłuszcze które też są źródłem energii.

  • Wartość energetyczna (podawana w kaloriach)
  • Zawartość tłuszczu wraz z tłuszczem nienasyconym
  • Zawartość węglowodanów oraz zawartość cukrów
  • Zawartość białka

Warto wiedzieć że 1 g białka i 1g węglowodanów dostarcza nam 4 kcal, natomiast 1g tłuszczu to 9 kcal.

GDA czyli zalecane dzienne spożycie

Graficzny przelicznik preferowanej dziennej dawki spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej. Przelicznik to 2000 kcal dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn. GDA polecam używać jako wskazówkę dotyczącą zapotrzebowania, ponieważ każdy z nas ma trochę inne dzienne zapotrzebowanie dobowe.

Podsumowanie

  1. Warto wybierać produkty posiadające prosty i krótki skład, czym dłuższy tym gorzej.
  2. Unikaj produktów z wysoką zawartością cukrów i substancji słodzących.
  3. Wybieraj produkty które nie zawierają tłuszczy nasyconych.
  4. Porównuj analogicznie produkty, jeśli mają ten sam skład i wartości odżywcze może się zdarzyć że są to te same produkty różniące się jakością, ceną lub opakowaniem.
  5. Zwracaj uwagę na to w czym dany produkt jest zapakowany. Saraj się omijać produkty w puszkach i plastikowych opakowaniach które mogą źle wpływać na nasz ogranizm.
Brak komentarza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *